Houden van jezelf

Shasja Angel light

Mijn ervaring

 

4 jaar dat ik nu een nieuw pad bewandel, eindelijk mijn pad, mijn leven. Los gerukt van de ketens van weleer. Onzeker bewandelde ik mijn nieuwe pad, ik moest veel puinruimen. De eerste maanden het gevoel dat ik een terrorist was, overal liet ik kleine bommetjes afgaan. Mij losrukken uit oude patronen, ingeslopen gewoonten. Ik leefde een leven die niet de mijne was. Het koste veel tranen, moed en energie om mijn nieuwe pad te gaan. Het gevoel dat ik in een achtbaan zat en constant maar het zelfde rondje moest rijden. Ik voelde me ziek en aan emoties onderhevig. Wanhoop, hoop toekomst het schommelde door elkaar. Hoogte punten, maar ook diepte punten. Het eerste jaar gebeurde er veel, sommige dingen hadden met mezelf te maken, en andere dingen met mijn omgeving. Toen leek de rust weder te keren. En BAM, daar vloog de deksel van mijn beerput af, verborgen herinneringen kwamen naar boven. Herinneringen zo pijnlijk dat ik op de bodem van mijn put terecht kwam.

 

De muren leken zo hoog dat het bijna onmogelijk leek om er tegen op te klimmen. Ik probeerde het keer op keer, maar donder met de zelfde gang weer naar beneden. Mijn moed gleed weg, ik rolde me op tot een bal, en liet mij emoties toe, ik huilde zoals ik nog nooit gehuild had! Liet mijn woede, mijn haat komen. Als een etterbuil die knapte en al de etter die erin zat, spoot eruit! De pijn was haast niet te dragen! Emoties ongekend. Bijna wilde ik het bijltje erbij neer gooien, ik kon het niet, dit gevecht kon ik niet winnen. Toen zag ik mijn kinderen, nog te jong om hun moeder te missen. Opnieuw ging ik mijn gevecht aan, eerst voor hun, maar al spoedig deed ik het voor mezelf. Elke herinnering liet ik komen, liet de wonden bloeden en verzorgde het met alle liefde die ik in me had. Langzaam maar zeker, kwam er een korstje op en beetje bij beetje genas het. Er ontstond een dun vliesje, een vliesje wat nog kwetsbaar is, en af toe nog even open knapt. Opnieuw dep ik dan het bloed, en verzorg de wond. Steeds sneller heelt de wond. En met recht ben ik trots op wat ik al bereikt heb.

 

Mijn pad word steeds mooier en avontuurlijke, af en toe liggen er nog obstakels op de weg, maar die verwijder ik met alle liefde die in mij zit. Op het moment dat ik mezelf lief had. Kon ik bergen verzetten. En ook al is het soms nog even duister, het licht is altijd weer zichtbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastgeroest en loslaten

 

Sommigen mensen zijn vastgeroest en hebben hun ontwikkeling stop gezet. Ze houden vast aan oude patronen, en zien hun waarheid, als de enige waarheid.

De tijd lijkt voor hun stil te staan. Botsingen met anderen liggen dan op de loer, besef wel dat je zo iemand vaak niet kan veranderen. Stoor je niet aan zulke mensen, onthoudt dat ieder zijn\haar eigen pad te bewandelen heeft. Verandering bij hun zal pas plaats vinden, wanneer zij het zelf gaan inzien. En het roer gaan omgooien. Kun je een andere niet veranderen, verander dan jezelf. Ieder mens heeft een vrije wil. Door jezelf te veranderen, kun je vaak beter met zo'n persoon om gaan. Ook kun je ervoor kiezen om de persoon in kwestie te vermeiden.

 

Soms kom je mensen tegen waar je plots behoorlijk aan kunt gaan storen. Je baalt van hun fouten, maar beseft niet dat je in een eigen spiegel zit te kijken. Het zij een spiegel uit het verleden, of dingen waar jezelf op dit moment tegen aanloopt. Neem je gevoelens dan altijd onder de loep, zoek een verklaring. Laat dan los of ga er mee aan de slag.

 

 

Het leven heeft me geslagen

niet gedragen

toch nooit verslagen

veel gevechten geleverd

voor mijn plek

voor mijn bestaan

gevochten met spoken uit het verleden

hersenschimmen van weleer

diepe wonden geslagen

bloed en tranen verloren

wedergeboren

vallen en opstaan

opnieuw doorgaan!

 

 

Het donker gezien

het licht gezien

in diepe putten gezonken

bijna verdronken

de uitputting na bij

ik klom weer naar boven

vaak boven mijn vermogen

klom opnieuw over de rand

elke keer werd ik sterker

mijn kracht groeide

laat de liefde bloeien

Hier sta ik!

hier ben ik!

 

 

Shasja

Mijn gevecht

Liefde voor jezelf

Als het tegen zit

als je door het leven

word geslagen

besef dan er is altijd een lichtpuntje

er is altijd liefde

als je het niet van een andere krijgt

geef het dan aan jezelf

 

liefde voor jezelf

is zo nodig

niet overbodig

geef je zelf een compliment

en doe dingen die jij leuk vind

neem je ontspanning

er is al zoveel haast in deze wereld

 

leef je eigen leven

daarvoor ben je hier

laat liefde vloeien

kijk naar de echte waarden van het leven

want er is zoveel meer

meer dan het menselijk oog kan zien

 

weet dat je uniek bent

en mag zijn zoals jij bent

want pas als je vrede

met jezelf hebt

kun je echt geluk vinden

en dat zit niet in geld of status

je bent mens

leer leef en geniet!

 

 

Sheela

Valkuilen

 

 

 

 

 

 

 

Ieder mens kent ze wel, symbolische valkuilen waar een mens in kan vallen. Je handelt zo als je altijd gedaan hebt. Niet wetend dat juist door anders te handelen, de valkuil niet meer aanwezig zal zijn. Als mens moet je toch wel veel dingen meemaken.

Soms zijn er dan overlevingsmechanisme ontstaan, die voor toen zo belangrijk waren. Het werd een manier om te overleven, je staande te houden, in deze toch wel vaak harde wereld. Wanneer je ouder wordt, zijn sommige dingen niet meer nodig. Maar toch gebruik je deze technieken nog, want ze hielpen in het verleden immers ook. Dan kom je op een punt dat je ontdekt dat bepaalde gebeurtenissen/situaties op elkaar zijn gaan lijken. Het roept dezelfde soort gevoelens op. Je handelt zoals je vroeger ook gedaan hebt. Het zelfde soort probleem doet zich spoedig weer voor en weer handel je op de zelfde manier. Herhaling van gebeurtenissen, dit gaat door, tot dat het besef komt dat deze herhaling er is.

 

Dan word het tijd om alles eens goed onder de loep te nemen. Je af te vragen waarom dit steeds weer gebeurt. En hoe jij dit als persoon kunt oplossen. Je probeert anders te handelen, maar helaas gaat het niet zo makkelijk. Oude patronen zijn vaak moeilijk af te leren. Toch is veranderingen mogelijk, stapje voor stapje. Alles begint bij het besef van deze valkuilen/herhalingen er zijn. Gun jezelf te tijd om te leren, te oefenen. Door op een andere manier te reageren/handelen. Pas dan zal het beetje bij beetje, elke keer een stukje beter gaan. Door vallen en opstaan leer je. Een mens kan veel bereiken, wanneer het leert van de gebeurtenissen. We zijn gemaakt om te leren, te evalueren. De mogelijkheid is in een ieder van ons aanwezig! Oud of jong het maakt geen verschil want je bent nooit te oud om te leren.

Loslaten

Dingen die te zwaar op je drukken

het lijkt dat alles niet wil lukken

het begint met loslaten

niet haten

het leven is zoveel meer

ieder dag is een nieuwe kans

nieuwe mogelijkheden

blijf niet vast houden aan oude patronen

 

 

Kijk niet te veel in de toekomst

leef in het hier en nu

dit moment geeft je de mogelijkheid om opnieuw te beginnen!

kijk niet achterom

ervaar je omgeving

vel geen oordeel

laat dingen\mensen los die je onder uit halen

 

 

ieder mens heeft zijn eigen pad

er zijn geen goede of slechte beslissingen

want alles is immers een leermoment

juist de diepte punten

kunnen hoogte punten worden

onthou ieder mens is uniek

jij bent uniek

 

vul je hart met liefde

want alleen de liefde kan alles genezen

de liefde is zoveel meer

het heelt

het troost

leef in liefde.

 

 

Sheela

Loslaten

Het loslaten

geeft vrijheid

en ongekende rust

vaak is het een lange weg

door vallen en opstaan

 

Loslaten

soms met een traan

maar altijd doorgaan

ik dwaal in mijn dromen

die ik uit laat komen

 

Mijn bestaan

mijn leven

soms moet ik even beven

nieuw kansen

een nieuw begin

 

Een deur gesloten

een ander gaat weer open

nieuwe moed

het komt allemaal goed

los laten!

 

 

Shasja

Houden van jezelf

 

Houden van jezelf is heel belangrijk, want liefde voor jezelf heeft niets met egoïsme te maken. Op het moment dat je van jezelf kunt houden. Dan pas kun je echt van een andere houden. Soms is het moeilijk om van jezelf te houden, vaak heeft het te maken met het verleden. Gevoelens/gedachten van : 'Met mij word het niets. Geluk is voor iedereen, behalve voor mij. Ik ben het niet waard. Enz. ' Zijn dan niet vreemd. Het verleden heeft soms zulke wonden achter gelaten dat het maar moeilijk lijkt te genezen. Of het vliesje is zo dun dat het bij een klein tikje er tegen aan al weer bloed. Maar onthoudt, je kunt niet dieper vallen dan de bodem van je put. Pas als je op de bodem van je put ligt, is er maar één weg, en dat is omhoog.

 

Hoe leer je van jezelf houden? Dit is vaak een lange weg, van vallen en opstaan. Eerst moet alle emoties eruit van, woede, verdriet, angst en haat. Pas als je geen tranen meer hebt, en vermoeid bent van alle emoties, kun je beetje bij beetje omhoog klimmen. Steeds een stukje verder, maar doe dit niet te snel, neem er de tijd voor, heb geduld. Acceptatie en geduld zijn de sleutel tot heling. Want het is nu eenmaal een lange weg om te helen. Eerst ontstaat er een korstje op en dan een dun vliesje het duurt even voordat vliesje niet meer open barst. Want sommige gebeurtenissen/trauma's zijn zo heftig geweest dat het maar moeilijk geneest, en een klein tikje is dan genoeg om het weer te laten bloeden. Maar ook dit hoort erbij, beetje bij beetje, stapje voor stapje zal de wond steeds sneller helen. Ook de tussen pozen zullen langer worden. En uiteindelijk zul je steeds beter kunnen functioneren en de liefde voor jezelf groeit. En opdat moment kun je bergen verzetten.