De maatschappij

Shasja Angel light

Ketenen

 

Ik Heb me nooit echt thuis gevoeld in de maatschappij, toch draai ik mee in de mallemolen van het leven. Ik heb verscheidene baantjes gehad maar die waren nooit echt bevredigend. Het enige wat ik bevredigend vond was vrijwilligerswerk. Een beroemde schrijfster zal ik hoogstwaarschijnlijk ook niet worden. En in de politiek gaan of BN'er worden is voor mij ook niet weggelegd. En toch probeer ik mijn steentje bij te dragen bij het grote gebeuren wat het leven heet. Het leven bestaat in mijn ogen nu eenmaal uit meer dingen dan alleen geld verdienen.

 

De maatschappij is in mijn ogen ziek, en de werkelijke normen en waarden lijken te vervagen. Medemenselijkheid is ver te zoeken, en de ego viert hoogtij! Het is allemaal ikke ikke en de rest kan stikken! Mensen hebben veel te klagen maar de meesten hebben niet eens het besef dat ze de makers van hun eigen wereld zijn! Dat we verbonden met elkaar zijn, dat ieder gedachten en alles wat je doet en zegt belangrijk is. Het leven is niet alleen consumeren, geld en macht naar jagen. Want wat is nu macht? Vaak loopt het uit de hand en is de bevolking de dupe. Geld is het enige wat nog telt waar de meeste harten warm voor lopen. En toch zijn er velen die voelen dat het anders moet, dat er zoveel meer is, saamhorigheid je medemens helpen. Niet de zwakkeren de zwaarste balk laten dragen, maar samen.

 

Naar mijn idee zijn we slaaf geworden van het gebeuren, we denken niet meer na, er word voor ons gedacht. We worden geleefd! Regels worden opgelegd die niets meer met het menselijk bestaan te maken te hebben. Het wordt tijd dat we weer de teugels in eigen hand gaan nemen, dat we elkaar gaan helpen, een nieuwe wereld gaan creëren waar iedereen welkom is. Samen staan we sterk, een wereld waar liefde, saamhorigheid de basis zijn. En denk niet ach wat kan ik hier nu aan doen, ik ben maar een onbelangrijk radje. Ik zeg dat is niet waar, kijk maar naar het uurwerk van een oude klok, elke radje is hier erg belangrijk in, haal je er ééntje uit zal de klok niet goed lopen. Ieder mens is uniek en belangrijk op zijn of haar eigen terrein. Wij mensen zijn als die klok om het te laten werken, moeten we samenwerken. Ik geloof in een beter wereld, het tij is nog te keren, maar dan moeten we ons losmaken van de ketenen die ons vast houden.

Angst als machtsmiddel

 

Angst het machtsmiddel om mensen te onderdrukken. Bange mensen zijn makke schapen en doen wat ervan hun verwacht word. De politiek van vandaag te dag en ook vroeger al gebruikt(e) angst om mensen mak te houden. Machtshebbers hebben dat altijd nog gebruikt, in het verleden samen met de kerk. Mensen zouden gestraft worden als ze niet dit of dat deden. Neem Jezus tot u en je zult in de hemel komen. Zo niet dan ga je naar de hel. Ook vandaag worden we onderdrukt door angst! Angst voor Rusland of de IS.

 

Een nieuwe virus is op komst, Zo worden we ook bang gemaakt door enge ziektes die deze kant op komen. Er ontstaat soms zelf een soort massahysterie. Mensen zijn bang voor hun eigen hachje, ziektes die voor mijn gevoel best wel ernstig zijn, maar door de media behoorlijk opgeblazen word. De media ook iets wat ingezet word om mensen bang te maken, vaak worden problemen van één kant belicht. De kant wat het meeste nieuws is. Of voor mijn gevoel wat de mensen het meeste bang maakt. Ook zie je bij mensen dat het hun eigenlijk niets kan schelen. Zo lang het mij niet overkomt, nou dan blijf ik lekker in mijn luie stoel zitten.

 

Van jongs af aan worden we al bang gemaakt voor dingen. Angst weerhoud ons dan ook om bepaalde dingen niet te doen. Is het niet voor de almachtige god, dan voor de politie, dat we opgesloten zullen worden of een boete moeten betalen. We gedragen ons zoals het van ons verwacht word. Passen ons aan als makke schapen. Zelden springen we uit de ban want wat zullen de buren wel niet zeggen. We houden elkaar in de gaten, want eigenlijk moeten we allemaal het zelfde zijn, want zo hoort het nu eenmaal. Doe je niet zo, hoor je er niet bij. En zo houden we onze mond, want de angst om alleen gelaten te worden, of zelf slachtoffer te worden is groter dan wat dan ook. Waar wil jij je aan verbinden? Aan je angst? Of een nieuwe koers bepalen en leven van uit het hart. Angst is immers een slechte raadgever.

Dagen

 

December 2014

 

Er zijn van die dagen

dan hoef je niets te vragen

dagen waarvan je denkt....

het ene hobbeltje naar het andere genomen

maar toch blijf ik dromen

 

 

Shasja

Dromer

 

Augstus 2014

 

Zal het ooit uitkomen

mijn dromen?

over een beter wereld

waar geen oorlog

geen honger meer is

waar het leven eerlijk en rechtvaardig is?

 

we zijn aan elkaar verbonden

door een dunne lijn

er zijn wezenlijk geen verschillen

want iedereen is gelijk

onze bloed heeft de zelfde kleur

 

onze tranen zijn het zelfde

we lopen op de zelfde aarde

moeder aarde

we ademde de zelfde lucht

we hebben allemaal eten

en drinken nodig

 

 kijk niet naar de verschillen

accepteer en respecteer de ander

laat de ander vrij

want ieder mens heeft recht om zich zelf te zijn

iedereen is uniek!

 

Shasja